Ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο φωτοβολταϊκού πάρκου 'Metro Energy'
Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα 'Metro Energy'
αντλίες θερμότητας

Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες: παγκόσμιες διακρίσεις για την Ελλάδα - 19/6/2015

Τη δυναμική του κλάδου των ΑΠΕ σε όλο τον πλανήτη ανέδειξε η έκθεση της οργάνωσης REN21 που παρουσιάστηκε χθες. Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει υψηλή θέση σε ορισμένες κατηγορίες εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας παρότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει κυριολεκτικά “παγώσει” (με εξαίρεση το πρόσφατα θεσμοθετημένο net-metering) και πάσχει από στρεβλώσεις και έλλειψη ρευστότητας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στη τέταρτη θέση παγκοσμίως στην εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ κατά κεφαλή μετά τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Τσεχία και στην έκτη η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, η Ελλάδα παράγει πλέον το 7,6% του ηλεκτρισμού της από φωτοβολταϊκά και μαζί με τη Γερμανία (7%) και την Ιταλία (7,9%) πρωτοπορούν διεθνώς.

Η Ελλάδα καλύπτει το 21% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 25,4% με στόχο το 40% το 2040 .

Στα ηλιακά θερμικά συστήματα με διείσδυση 26,5% έχει ξεπεράσει τον στόχο για 20% το 2020.

—Διακρίσεις στην ηλιακή θέρμανση

Σημαντική διάκριση για τη χώρα μας είναι και η πέμπτη θέση στη κατά κεφαλή ισχύ των ηλιακών θερμικών συστημάτων (κοινώς στους ηλιακούς θερμοσίφωνες) για νερό χρήσης θέρμανση νερού, πίσω από την Κύπρο, την Αυστρία, το Ισραήλ και τα Μπαρμπέιντος.

Σε απόλυτους αριθμούς, η ηλιακή θερμική ισχύς στην Ελλάδα είναι η ένατη μεγαλύτερη παγκοσμίως με 0,8% επί στου συνόλου271 kWth). Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία, η Βραζιλία, η Αυστραλία και η Ινδία. Μόνο  η Αυστρία μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος και πληθυσμό με την Ελλάδα από τις χώρες που μας ξεπερνούν με ποσοστό 1%, ενώ βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα ενθαρρύνει νομοθετικά την ηλιοθερμία για τη θέρμανση νερού, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα αντίστοιχα μέτρα είναι ουδέτερα τεχνολογικά και καλύπτουν και άλλες μορφές παραγωγής.

econews

Facebook 1350547725 Twitter 1350547063 YouTube 1350547169 RSS

prosfores2

buy-photovoltaics sell-photovoltaics

map greece2

cert2

sef2

brands