Ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο φωτοβολταϊκού πάρκου 'Metro Energy'
Οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα 'Metro Energy'
αντλίες θερμότητας

ΑΠΕ: Η ανήλιαγη Φινλανδία θα ηλεκτροδοτηθεί 100% από φωτοβολταϊκά και αιολικά - 12/6/2015

Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Λαπενράντα της Φινλανδίας εκπόνησαν μια μελέτη με την οποία δείχνουν ότι η μετάβαση σε μια 100% πράσινη ενεργειακή οικονομία βασισμένη στις ΑΠΕ δεν είναι μόνο τεχνολογικά εφικτή, αλλά και οικονομικά βιώσιμη.

“Το βασικό μας μήνυμα είναι ότι ένα εξολοκλήρου καθαρό ηλεκτροπαραγωγικό σύστημα πρέπει να θεωρηθεί ως υπαρκτή επιλογή για το μέλλον και όχι απλώς ως ριζοσπαστική εναλλακτική λύση” επισημαίνει ο καθηγητής Ηλιακής Οικονομίας, Κρίστιαν Μπρέγιερ.

“Η Φινλανδία διαθέτει άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιομάζα και υδροηλεκτρικές μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και οι οποίες μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης με βιώσιμο τρόπο”.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Φινλανδία θα πρέπει σχεδόν να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων έως το 2050 για να πετύχει τους εθνικούς κλιματικούς στόχους.

Αυτό προϋποθέτει σημαντική διείσδυση των ΑΠΕ στη σκανδιναβική χώρα. Η έρευνα δείχνει ότι απαιτείται μεγάλη ανάπτυξη στα αιολικά και φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τη δημιουργία έξυπνων δικτύων αλληλεξάρτησης μεταξύ της ηλεκτροπαραγωγής, των υποδομών θέρμανσης και τον τομέα των μεταφορών.

Σε μικρότερο βαθμό, το μοντέλο επισημαίνει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως υποβοηθητικές τεχνολογίες η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες και η τεχνολογία μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε καύσιμο αέριο (P2G).

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μελέτη κοστολόγησης και ποσοτικοποιημένης διαστασιολόγησης του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Φινλανδίας, στο πλαίσιο  της οποίας προσδιορίστηκε εις βάθος και με ακρίβεια η απαιτούμενη ισχύς για κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, κατανάλωσης και αποθήκευσης.

Έτσι, το σύστημα περιλαμβάνει 35 Γιγαβάτ σε φωτοβολταϊκά και 44 Γιγαβάτ σε αιολικά πάρκα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η ονομαστική ισχύς μπορεί να παραγάγει 166 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, με το πλεόνασμα ενέργειας να μετατρέπεται σε συνθετικά καύσιμα για διάφορες χρήσεις.

Το συνολικό ετήσιο κόστος ενός τέτοιου συστήματος ΑΠΕ υπολογίζεται σε 25 δισ. Ευρώ έναντι 18 δισ. Ευρώ που κοστίζουν τα ισχύοντα ενεργειακά συστήματα με προοπτική το κόστος τους να αυξηθεί στα 21 δισ. Ευρώ ως το 2020.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου NEO-CARBON ENERGY Project.

 

econews.gr

Facebook 1350547725 Twitter 1350547063 YouTube 1350547169 RSS

prosfores2

buy-photovoltaics sell-photovoltaics

map greece2

cert2

sef2

brands